Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 11:55 - Будапеща или любовта между две половинки
Автор: intertravelservice Категория: Туризъм   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
1



Будапеща притежава всички качества, за да се подреди сред най-прелестните градове в Европа. Разположена е на бреговете на Дунав, сред възвишения и падини, острови и много зеленина. Сред природното разнообразие се крие истински архитектурен шедьовър – върху римски руини се издигат изчистени готик сгради, а до тях – изящни барокови и характерни ар нуво постройки. Изумителна симбиоза между минало и настояще, между различни културни и религиозни символи. Разнообразието от гледки и емоции прави Будапеща неустоима и лесно буди изследователския дух у всекиго, колкото и дълбоко приспан да е бил досега.

image

Будапеща представлява прекрасно цяло, сътворено от две половини – Буда и Пеща, разположени на двата бряга на река Дунав. За да стигнеш от единия до другия бряг, трябва да преминеш през въжен мост, който нощем създава една от най-приказните гледки, благодарение на красивото осветление, което се отразява в тъмните води на реката и масивните сгради, обрамчващи “сцената” със стройните си фасади.
Първоначално, мостът е построен от двамата Кларк – дизайнерът Уилям Тиърни Кларк и инженерът Адам Кларк, съвпадението на имената е само чудата случайност. Сто години по-късно мостът е построен наново, тъй като конструкцията му не устоява на бомбардировките от Втората Световна война.

image

Когато пътувате от Пеща към Буда по въжения мост, това, което ще видите най-напред е Замъкът Буда – Кралският дворец. Сградата е построена през 13 век като успява да устои на времето и всички битки и войни, стовари ли се върху страната оттогава насам.
Днес в двореца се помещават няколко музея, Националната галерия и Националната библиотека, театър, три църкви, включително катедралата свети Матияш, където са коронясвани поколения унгарски монарси, площади и улички с кафенета и ресторанти и незабравима гледка към отсрещната Пеща.

image

Друг архитектурен символ на града е неоготическата сграда на Унгарския Парламент. Тя се намира в Пеща, на брега на реката, с вход, отворен към площад Кошут. Внушителната постройка на Парламента притежава 691 стаи, 10 двора и символичните 365 кули, а фасадата отвън е украсена със скулптури на владетели и гербове на местни аристократи.

image

Ако сте пристигнали вече в Будапеща, не си тръгвайте преди да минете през Площада на героите. В центъра се извисява паметник с Архангел Гавраил на върха, който е неразривно свързан с легендите за създаването на страната. Архангелът се явил в съня на свети Стефан и му дарил корона. Така Стефан основал унгарската държава и поставил началото на дълга, изпълнена с героични събития история. Около колоната-паметник се разрастват събития, пресътворени в скулптури – мемориал на седемте водачи, основали Унгария, паметници на най-великите крале и държавници на страната, мемориал на унгарските войници.
Самият площад е обрамчен от красивите сгради на Изложбената зала и Музеят на изящните изкуства.

image

Но едно от най-притегателните места на Будапеща е Остров на Маргарита. Той представлява зелен парк в средата на града, който привлича с възможностите за приятна и спокойна почивка. Дори унгарците отиват на Маргит през почивните дни за да си направят пикник, да се поразходят, да посетят зоологическата градина, Спа комплекса, да поиграят тенис, да поплуват или да отидат на театър.

image

Гергана Кангалова за Inter Travel Service
Снимки: Flickr


Тагове:   Будапеща,   туризъм,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: intertravelservice
Категория: Туризъм
Прочетен: 115176
Постинги: 63
Коментари: 6
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930