Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2011 13:43 - Чудната, неповторима Барселона
Автор: intertravelservice Категория: Туризъм   
Прочетен: 957 Коментари: 0 Гласове:
1



На средиземноморските брегове на Испания, на Иберийския полуостров, изпъстрена с цветовете на дългата си история се простира прекрасната Барселона. Изпълнен с духа на региона, градът ухае на средиземноморска кухня и море, а сложната многопластова архитектура създава илюзията, че Барселона съществува едновременно в няколко епохи.

Пулсът на младостта вибрира в атмосферата, тук животът тече в бъдещето, а действието се развива на фона на стари готически катедрали и ар нуво сгради от класическата каталонска архитектура. Лабиринтът от улички, разкрива потайностите на града, пропити в архитектурата, културата и в онова, невидимото, което те кара да обикнеш Барселона от пръв поглед и да вдишваш опиянен неповторимата й атмосфера.
image
На територията на Барселона, сякаш съжителстват няколко градове и това впечатление създават контрастите между различните квартали. Разходка в готическия квартал Бари Готик (Barri Gotic) отвежда стъпките на любопитните на Кралския Площад, който е така вграден в инфраструктурата, че да се озовеш там, трябва да откриеш някой от четирите му входа.
image
Изкачването на хълма Монтжуик разкрива впечатляващата гледка на внушителен комплекс от забележителности - Националния Дворец, известен с пеещите фонтани; Националния музей на каталунското изкуство с произведения на Ван Гог и Пикасо; Дворецът на спорта...
image
В самия център на Барселона разтваря лъчите си звездовидния Площад Каталуня. Ще го разпознаете по изобразената звезда и стотиците гълъби, които смятат площада за свой дом и свободно се разхождат, заедно с туристите. На това място посетителите спират да отдъхнат сред птиците и зеленината и да изберат, в коя посока да поемат.
image
А посоката, най-често е ясна – Катедралата Саграда Фамилия. Произведението на гениалният Антони Гауди е сред най-известните катедрали в света и се смята за едно от най-върховите постижения на архитектурата. Основите на Sagrada Familia се поставят през 1882 година, а проектът е толкова мащабен и сложен, че Гауди отдава последните години от живота си в строежа на неговите кули. Днес катедралата все още е в строеж, като крайният срок за последните довършителни работи е насрочен за 2026 година.
image
Всъщност Барселона живее с духа на Гауди, неговите чудни творения обагрят нейната архитектура, създавайки очарователния облик на града.

Сред тези знакови творби са известният Парк Гуел и дворецът към него. Върху основата от мавритански сгради в парка към имението Гуел, Гауди влага толкова въображение, че гостите днес лесно могат да си представят, че попадат в друг свят, създаден сякаш по някакви чудновати приумици, които нямат нищо общо със законите на физиката, на архитектурата и строителството. Толкова необикновено е творението, че лесно можеш да забравиш, че е изградено от гениален архитект, по-скоро би повярвал, че е дело на разказвач на приказки.
image
Цяла Барселона изглежда сякаш съчинена, специално като декор за красиви и героични истории. Това започва още с основаването й – завоевателят Хасдрубал Барка избира именно това място от Иберийския полуостров да положи основите на своя град и да му даде името си. Това е само началото, оттук минават араби и маври, римляни и франки. До римските руини се издигат готически постройки, а на фона на каталонския модернизъм се подреждат приказните творения на Антони Гауди.

Гергана Кангалова за Inter Travel Service
Снимки: Flickr




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: intertravelservice
Категория: Туризъм
Прочетен: 115171
Постинги: 63
Коментари: 6
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930