Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 18:19 - Франция – там, където живее любовта
Автор: intertravelservice Категория: Туризъм   
Прочетен: 2286 Коментари: 0 Гласове:
1



Екскурзия из просторите на Франция насища сетивата с безброй незабравими впечатления. Толкова различна и толкова прекрасна е тя, пътуването из нейните градове създава впечатление, че сменяте хиляди посоки, поне няколко континента и още толкова епохи. Дори наименованията на градове, местности и географски забележителности звучат като тайни желания, като зов за начало, откриване, романтични преживявания, кулинарни изкушения и плисък на ароматно вино.

Едва ли съществува романтик и мечтател, който да не създава във въображението си картини из нощен Париж. Всяка улица, всеки площад, всеки храм, мост и дом на френската столица помнят и пазят стъпките на влюбените, а думите, прошепнати в тъмното, вибрират под звездния ефир.
image
Река Сена носи по течението си минали истории и загадки, разказва ги с плисъка на водата, специално за онези, които умеят да слушат, за онези, които притежават необходимите сетива да разберат. А, колко въздишки се носят във въздуха, изтръгнати в тъмното на някой от приказните мостове...

Например, Понт Александър – най-богато орнаментирания сред всички мостове над Сена, изграден е от камък и метал в стил ар нуво в чест на френско руския съюз. Четири колони пазят моста, заедно с позлатените статуи върху всяка от тях.

Или Понт Ньоф (Новият мост) е всъщност най-стария сред мостовете на Сена в Париж и свързва брега с Ил дьо ла Сите – остров в средата на реката, който от векове наред е смятан за сърцето на града.
image
Или... Понт Луи Филип, Понт де Норманди, или... трудно може да бъде описано усещането от една разходка, пресичаща бавно течащите води на Сена, трудно могат да бъдат предадени светлините, отразявани в огледалото на реката, и звуците на града, които сякаш изчезват, докато съзерцавате прекрасните гледки.

Когато се казва “Париж”, изниква представата за Нотр Дам – Парижката света Богородица, която Виктор Юго описва по най-привлекателен начин в едноименния си роман, избрал именно нейните арки и камбанарии за декор на своите завладяващи сцени.
Готическата катедрала Нотр Дам е разположена на остров Сите и се смята за една от най-красивите сгради сред католическите храмове, благодарение на фината си богата украса от чудновати скулптури на фасадата.
image
Париж предразполага да мечтаете и да повярвате в мечтите си – разгледайте Мулен Руж, Монмартър, Айфеловата Кула, Лувъра, Шанз Елизе...

А след това се разходете по Лоара...

Пътуване с лодка по водите на най-дългата френска река разкрива гледките на повече от 60 замъци, които надвесват каменните си снаги над плавните води, отразявайки цялото минало на кралете, кралиците, рицарите... различни персонажи, вплитали своите мечти, съдби, въжделения във великата история на Франция.
image
Плаването между каменните структури на кралските замъци създава илюзията, че миналото съществува и в настоящето и почти можете да чуете звънък смях на млади влюбени аристократи, или пък музика от отдавна случили се пирове и подрънкване на шпаги...




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: intertravelservice
Категория: Туризъм
Прочетен: 115134
Постинги: 63
Коментари: 6
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930