Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 10:34 - Нова година във Виена – валс и тържество на духа
Автор: intertravelservice Категория: Туризъм   
Прочетен: 1670 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.10.2011 11:10


Когато става дума за новогодишни тържества, едва ли има празник, който да се сравни с този във  Виена . Австрийската столица продължава да провежда тържествата си по имперски – с много пищност, с приказни фойерверки, с Шраус, Моцарт и Бетовен, с изискан виенски валс по улиците на града и осъмване в местните пъбове и кръчми.

Нова година в Австрия се нарича “Silvesterabend”, откакто на 31-ви декември се празнува денят на свети Силвестър. Традиционно този ден се посреща с грандиозни тържества и пищни фойерверки. В полунощ хората танцуват валс и пият пенливо вино или Шампанско. В Австрия, започва карнавалът Fasching.
image
1-ви януари се посреща с гръмкия поздрав “NeujahrsschieЯen”. А в много градове се организират паради, в които участват групи, облечени в традиционните австрийски униформи, съществували в историята на страната. На такъв парад можете да чуете изстрелите на оръжия, използвани през 17 век.

Във “Wiener Musikverein”, Виенската филхармония всяка година, на тази дата, изнася концерт – “Neujahrskonzert”. Това е традиция от 1939 година и е посветена на Щраус (който е ръководил филхармонията в младите си години) и валса. Ежегодно концертът се излъчва по телевизията между 11:00 и 12:00 часа в полунощ. Билетите за новогодишния концерт са продадени за години напред.
image
В последния ден от годината, като отговор на филхармонията, Виенския симфоничен оркестър свири “Девета симфония” на Бетовен, а State Opera и Volksoper дават гала представление по "Die Fledermaus" (“Прилепът”) на Йохан Щраус.

Точно в полунощ над цяла Виена се разнася камбанния звън от катедралата Свети Стефан и това е знак – всички, които празнуват на открито са готови да танцуват виенски валс. Тълпата се подрежда на площада мигновено, омагьосана от музиката и от първите мигове на новото начало. Първият валс в новата година е “Синият Дунав” на Щраус.
image
В новогодишната нощ, в дворецът  Хофбург, традиционно се провежда Императорския бал – “Kaiserball”. В балната зала в резиденцията на Хабсбургите, тържествата имат дългогодишна история, а славата на Kaiserball се носи из цяла Европа. Първите гости пристигат в 14:00 часа на 31-ви декември, а последните си тръгват в 02:00 часа на 1-ви януари.

На сутринта, децата се събират на групи и обикалят къщите, пеейки коледни песни и пожелавайки късмет, а в много къщи разтапят олово, което после изсипват във вода, за да видят какви форми ще извае съдбата и какво им е предвидила за идната година. Друг символ на късмета в Австрия е четирилистната детелина, която можете да видите като част от украсата. Но, това, което задължително присъства е прасенце – сервира се печено прасе и масата се украсява с фигурки на прасенца.
image
На новогодишната трапеза се сервира свинско и шаран, а в чест на свети Силвестър се приготвя пунш с червено вино, захар и канела. Масата се украсява с Glьcksbringers – бонбони от шоколад или марципан, оформени като прасенца, монети, мънички коминочистачи, четирилистни детелини и подкови – все символи на късмета. Десертът често е ментов сладолед, декориран в чинийки във формата на четирилистна детелина или традиционните Faschingkrapfen – желирани понички.

Да празнуваш Нова година в Австрия, означава да си готов да приемеш предизвикателството на истинското тържество с пищността на украсата, с феерията на музиката, с тежестта на баловете, с възможността най-после да се научиш да танцуваш валс...
image
Но освен това, не забравяйте, че през зимата Австрия е в стихията си. Освен празникът, тя предоставя и всичките си прекрасни курорти с уютни хотели и примамливи ски писти, пред които едва ли може да остане равнодушен всеки любител на зимните спортове, красивите гледки и фотографията.

Екскурзии до Австрия с автобус



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: intertravelservice
Категория: Туризъм
Прочетен: 115125
Постинги: 63
Коментари: 6
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930