Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 12:53 - Виена – музика и архитектура по ноти
Автор: intertravelservice Категория: Туризъм   
Прочетен: 3207 Коментари: 1 Гласове:
2



Австрийската столица Виена е събирателен образ на бивш главен имперски град с множество архитектурни забележителности и монументи, голям брой тихи паркове, стихиен културен живот и голямото забавление – Пратер. Разходка из Виена напомня емоциите, които вълнуват сърцето, когато слуша Моцарт или Щраус.

Сърцето на Виена е старата част - Innere Stadt. В миналото районът е бил обграден със здрави градски стени, но с разширението на града пространството в малкия район отеснява и през 1857 година зида бива съборен, за да се изгради забележителната улица Ringstrasse (Малкия Ринг). По нейното протежение постепенно се издигат внушителните постройки на Парламента, Бургтеатър, Университета, Операта, Ратхаус.

image

Ратхаус е Кметството на Виена, както и една от най-важните туристически и културни дестинации на града. Пищната готическа сграда, проектирана от Фридрих фон Шмит се издига сред зеленината на парк Ратхауспарк. Днес тя е символ на града и местоположение на множество културни събития и фестивали.

image

Когато се говори за Виена, не бива да се пропуска музиката... Градът е свързан с музикалната култура и история в световен мащаб, а днес Виенската опера е най-популярната опера в света, чиито спектакли са посещавани от любители на музиката от цял свят, а на сцените и са гастролирали най-големите гласове на оперното изкуство. Ежегодно в Операта се провежда прочутия Виенски бал. От векове насам Виена носи славата на европейска музикална столица.

image

За да продължи културния тур из Виена, непременно трябва да се разгледа Културноисторическия Музей (Kunsthistorisches Museum), чиито зали представляват същинска съкровищница, съхраняваща произведения на най-големите имена в скулптурата и изобразителното изкуство – Ян Ван Ейк, Джузепе Арчимболдо, Албрехт Дюрер, Рубенс, Рафаел, Рембранд, Вермеер, Диего Веласкес, заедно с артефакти от Египет, Гърция, Близкия Изток...

image

Срещу сградата на Kunsthistorisches се намира тази на Природонаучния Музей, който предразполага към истинско приключение с пътуване през много епохи – от дълбока древност, когато на Земята живеели динозаври, през времената, когато са съществували отдавна изчезнали животински и растителни видове, през 20 век и холокоста, до настоящето, когато екологията е важна част, не само от работата на учените, но и от ежедневието на всеки съвременен човек.

image

Обиколка на Виена не може да завърши, без една от най-любопитните сгради в града – Дом Хундертвасер, който представлява необикновена на вид жилищна кооперация, дело на архитекта Фриденсрайх Хундертвасер. Къщата изглежда толкова чудновата, че напомня декор за приказен филм с асиметричните елементи от фасадата, оцветени в ярки цветове. Освен това от вътрешността на Хундертвасер протягат клони истински дървета, спускащи корените си под прекрасни подове обсипани с разноцветни камъчета.

image

Всяка наситена със забележителности разходка заслужава емоционален завършек. А какво по-хубаво от връщане в детството, което може да се случи само с прекрачването в комплекса на Пратера. Увеселителният парк предлага неизчерпаеми предложения, изкушаващи деца и възрастни, а гледката на Виенското колело е символична за Пратера, града и въобще за идеята – увеселителен парк.
На 7 април, 1766 година император Йозеф II, обявява Пратера за публично място, започва строежа кафенета и се поставя началото на Вурстелпратер (увеселителната част). През 1873 година в парка се организира Световно изложение.

image

Днес в Пратера посетителите се забавляват на увеселителните влакчета, возят се на теснолинейка из парка, разглеждат планетариума и Република Kugelmugel – единствената къща в света, претендираща, че е република. Kugelmugel е проект на ексцентричния художник Едвин Липбургер, който създава микросреда в облата си къща и дори печата собствени пощенски марки.

image

Гергана Кангалова за Inter Travel Service
Снимки: Flickr




Гласувай:
2



1. toninabog - Браво от Тони!
27.02.2011 13:32
Много ми харесва Виена! Вижте я и вие!Браво на авторката на пътеписа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: intertravelservice
Категория: Туризъм
Прочетен: 115194
Постинги: 63
Коментари: 6
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930