Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 14:23 - Виена
Автор: intertravelservice Категория: Туризъм   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2014 11:30


Виена image
Виена (Wien- Vienna) е столицата на Австрия и една от деветте провинции на федерацията. Виена е главен град на Австрия, с население от 1,7 милиона жители (2,2 милиона с предградията). Разположена е в югоизточната част на централна Европа и е близо до Чехия, Словакия и Унгария. През 2001 г., градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Основана около 500 г. пр. Хр. като келтско селище. През 15 г. пр. Хр., Виена става граничен град на Римската империя ("Виндобона"), пазейки границата от немските племена от север. През Средновековието, Виена става седалище на династията Бабенберг, а от 1440 г. при Хабсбургите Виена е тайна столица на Свещената Римска империя и център на културата, науката, музиката и изисканата кухня. Нашествието на османските турци в Европа е спряно два пъти при Виена през 1529 и през 1683 г. През 1805 г., Виена става столица на Австрийската империя — а по-късно на Австро-Унгарската империя — и играе важна роля в европейската и световна политика, включително домакинството през 1815 г. на Виенския конгрес. През 1918 г., след Първата световна война, Виена става столица на Първата Австрийска република. Между 1938 г. (Аншлуса) и края на Втората световна война, губи статуса си на столица, за сметка на Берлин. През 1945 г. след двуседмична обсада руските войски навлизат във Виена. След 1945 г., отново става столица на Австрия. Първоначално е разделена на четири зони от Съюзниците. Виена става център на международния шпионаж между източния и западен блок. Виена е разделена на 23 административни единици (Bezirke). 
Историческият център на Виена, Innere Stadt, е бил обграден със стени за да защити града от потенциални агресори. Стените са съборени през 1857 г., създавайки условия града да се разрасне и да се обедини с околните селища. На тяхно място е направен широк булевард Рингщтрасе Малкия Ринг (RingstraЯe), както и забележителни обществени и частни сгради, паметници и паркове. Такива постройки като Кметството на Виена (Rathaus), Императорския театър Бургтеатър (Burgtheater),Университета, Парламента, двойката музеи - Културноисторическия Музей и Природонаучния Музей и Виенската опера. Там се намира и Хофбург, бившия императорски дворец. Основен представител на готическата архитектура е катедралата „Свети Стефан“ Щефансдом (Stephansdom) и е разположена в центъра на града, на площад Щефансплац (Stephansplatz). 
Промишлеността е съсредоточена в южните и източните части. Innere Stadt се намира далеч от Дунав, но се свързва с реката с Donaukanal ("Дунавски канал"). От другата страна на Дунав са разположени новите квартали, където е и Виенския международен център. Изкуството и културата са традиционни за Виена, в области като театър, опера, класическа музика и изящни изкуства. Освен Императорския театър (Burgtheater), който заедно с неговият филиал - Akademietheater, се смятат за едни от най-добрите театри в немско-говорещия свят, Народния театър (Volkstheater Wien) и Театъра в Йозефщат (Theater in der Josefstadt) също предлагат постановки от висока класа. Има и много малки театри, които по нищо не отстъпват на по-големите и в повечето случаи изпълняват по-малко популярни форми на представления, като модерни, експериментални пиеси или кабаре. 
Виена предлага много възможности за любителите на операта: Държавната опера (Staatsoper) и Народната опера (Volksoper) предлагат за всеки по нещо, особено втората е известна с типичната виенска оперета. Концерти с класическа музика има, освен в гореспоменатите, и в Wiener Musikverein, дома на Виенския филхармоничен оркестър и Wiener Konzerthaus. Гостите са привлечени от всеизвестните таланти на виенската музика (по-специално работите на Волфганг Амадеус Моцарт и Йохан Щраус). 
В последните години, Theater an der Wien става известен с мюзикълите си, въпреки, че сега се завръщат към операта. 
Разбира се, в много католически църкви в централна Виена може да се чуе църковна или класическа музика. 
В съкровищницата на Императорския дворец Хофбург, се съхраняват бижутата на Хабсбургите. В музеят Сиси (музеят на Кралица Елизабет Австрийска), могат да се видят императорският апартамент и сребърният кабинет. Срещу Хофбург е разположен Музея на история на изкуствата и Природоисторическия музей, които съхраняват множество картини на стари майстори и антични и класически произведения. 
Множество музеи са организирани в Музейния квартал (Museumsquartier), бивши императорски конюшни, превърнати в комплекс от музеи през 1990 г.. Тук са Музеят на модерното изкуство (Фондация Людвиг), Музеят Леополд (който основно показва работи от виенския модернизъм и австрийския експресионизъм) и допълнителни зали с временни изложби. Дворецът Лихтенщайн съхранява една от най-големите частни колекции. Има и множество други музеи - Музея на военната история, Музея на техниката, Виенския музей на часовника, Погребалния музей и др. 
Между големите туристически забележителности са императорските дворци Хофбург и Шьонбрун (където се намира и първата в света зоологическа градина, Зоологическа градина Шьонбрун), както и множество художествени галерии (включително Албертина, дворецът Белведере и Музейния квартал (Museumsquartier)). Гледката от Виенското колело (Riesenrad), и Кулата Дунав (Donauturm) също привличат множество посетители, както и множество музеи, като музеите в Хофбург, двойката Музей на история на изкуствата и Природоисторическия музей както и Музея на техниката. Всеки от тях има повече от 250 000 посетители годишно. Места свързани с композиторите живели във Виена са често посещавани. Виена има много църкви, най-известната от които е катедралата „Свети Стефан“. Има и модерни атракции, като: Газометер, Кулата Милениум и Виенския международен център. Културни забележителности са Императорския театър (Burgtheater) и Държавната опера (Staatsoper).image   Оферти
Будапеща - Виена екскурзия с автобус
image image 5 Дни/ 3 Нощувки
Дати: 27.02.2015 г. 09.04.2015 г. 01.05.2015 г. 02.05.2015 г.
  от: 355 лв.
 
  Разгледай Резервирай
Екскурзия Виена без нощен преход
image image 5 Дни/ 4 Нощувки
Дати: 27.02.2015 г. 09.04.2015 г. 01.05.2015 г. 02.05.2015 г.
  от: 399 лв.
 
  Разгледай Резервирай
Екскурзия Будапеща Прага Виена Братислава без нощен преход
image image 6 Дни/ 5 Нощувки
Дати: 08.04.2015 г. 01.05.2015 г. 19.05.2015 г. 14.07.2015 г.
  от: 499 лв.
 
  Разгледай Резервирай



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: intertravelservice
Категория: Туризъм
Прочетен: 115224
Постинги: 63
Коментари: 6
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930